Når man skal erstatte en elpære med eksempelvis en ny LED pærer, er det vigtigt at finde den rigtige sokkelstørrelse. De fleste kender nok sokkeltyperne E14 og E27, der er de mest almindelige, men der findes mange forskellige typer. I denne guide vil vi give dig et overblik over de forskellige typer sokler, så du kan vælge den korrekte erstatning for din nuværende pære.

Hvilken sokkelstørrelse skal jeg bruge til min lampe?

Når du skal købe en ny LED-pære til din lampe, har du to muligheder for at finde den rigtige: Enten kan du kigge på selve lampen eller dens emballage, hvor det bør fremgå, hvilken pære, du skal bruge. Ellers kan du tage den gamle pære ud for at se, hvordan den ser ud. Hvis du ikke ved, hvilken type LED-pære der passer til din lampe, kan du altid tage fatningen med ned i butikken, så kan de hjælpe dig med at finde den rigtige LED pære.

Skruefatning - Gammeldags sokkel

E14 og E27 er en "gammeldags" lampefatning med skruegevind. E14 har en diameter på 14mm, og E27 har en diameter på 27 mm. Disse to sokkeltyper er de mest udbredte, og kan derfor findes i mange forskellige lamper.

Stiftfatning - De nye sokkelstørrelser

På nyere lamper og spots finder man ofte stiftfatninger i stedet for skruegevind. De nye stiftfatninger hedder enten GU-, G- eller GY, det efterfølgende tal henviser til afstanden mellem stifterne. En GU4 sokkel har to stifter, der sidder 4mm fra hinanden, hvor en GU5,3 sokkel har 5,3mm mellem stifterne.

En G4 LED-pære er den allermindste LED-pære med stift. En G9 LED-pære vil med sin stiftfatning, kompakte størrelse og behagelige lys være en god afløser for den traditionelle halogenpære. GU10 LED pærer eller spots er en kombination af de gode egenskaber, som LED giver, og den praktiske GU10 fatning.

Comments (0)

No comments at this moment
Vare tilføjet til ønskeseddel
Vare tilføjet til sammenligning.