SE TILBUD Skarpe april tilbud - spar op til 65% på udvalgte varer her 

Hvad er lumen

Hvad er lumen? Det er et spørgsmål, som mange står med, når de skal købe LED pærer. Og det er ikke sært. For udover at være et kryptisk ord, så virker lumen også ret abstrakt. I denne artikel forklarer vi lumen – hvad det betyder, og hvordan du omregner lumen til watt.

Få et overblik over vigtige begreber for lys og LED

Ordet lumen er lige så mystisk som mange af de andre begreber, du støder på, når du skal købe en LED pærer. Men hvad betyder det egentlig? Fortvivl ikke – her kan du læse alt om lumen og blive klogere på, hvad det dækker over. Vi vil også forklare dig, hvad lumen svarer til i watt, så du kan føle dig lidt bedre rustet til at vælge den rigtige LED-pærer.

I denne artikel kan du få et overblik over alle de vigtige begreber inden for lys og LED pærer. Vi fortæller dig, hvad lumen, RA-værdi, farvetemperatur og spredningsvinkel dækker over. Så bliver du godt klædt på til at finde den helt rigtige LED pærer, der passer lige til dine behov.

Lumen betyder lysstyrke

Når du skal købe en LED pære, er det vigtigt at have styr på lysstyrken. Lysstyrke måles i lumen, der kan forkortes lm eller det græske bogstav Φ (fi). Lumen er en måleenhed for lysstrøm, et mål for den samlede mængde synligt lys udsendt af en kilde. Lumen svarer altså til, hvor meget lys pæren udsender.

Jo højere lumen-værdi, desto mere lys udsender pæren. Så enkelt er det. Men lumen er ikke det samme som watt – selvom man ofte hører folk sige ”100 lumen svarer til 15 watt”. Det er faktisk ikke rigtigt, og det kommer vi ind på lige om lidt.

Sådan omregnes watt til lumen

I gamle dage brugte man watt til at beskrive lysstyrken for en pære - man antog nemlig, at lyskildens energiforbrug gik hånd i hånd med lysstyrken. Det er dog ikke helt tilfældet, og watt har derfor aldrig rigtigt været en præcis måde at måle styrken på pærens lys. Da man begyndte at gå over til sparepærer, hvor energiforbruget var lavere end glødepærerne, gik man over til at måle lysstyrken med lumen. Det vil sige, at pærens watt ikke har nogen indflydelse lysstyrken, og du skal i stedet vælge LED-pærer ud fra lumen.

Hvad svarer lumen til i watt?

På emballagen til en LED-pære kan du tit se et lignende skema, hvor lysstyrken i lumen sammenlignes med watt for en gammeldags glødepære. Det faktiske watt-forbrug for en LED-lyskilde er betydeligt lavere end glødepæren; en LED-pære på 800 lm bruger typisk 7-10 W, men giver cirka samme lysmængde som en glødepære på 60 W.

Watt

Lumen

15 W

140 lm

25 W

250 lm

40 W

470 lm

60 W

800 lm

75 W

1.050 lm

100 W

1.520 lm

Farvetemperatur måles i Kelvin

Lysstyrken måles i lumen, som vi lige har forklaret, og lysfarven måles i Kelvin. Jo højere Kelvin-værdi, desto koldere (mere blåt) bliver farven på lyset. En gammeldags glødepære har en farvetemperatur på omkring 2.700 K, som er en varm hvid.

Det er lysfarven, der afgør, om lyset er varmt eller koldt. Et lys med en Kelvin-værdi på 2.700-3.300 K giver et varmt og blødt lys, 3.500-4.000 K er neutrale farver, 4.000-5.000 K svarer nogenlunde til dagslys, mens et lys med en Kelvin-værdi på over 5.000 K giver et koldt og blåligt lys. Kelvin-værdien har altså betydning for, hvilket lys du får, når du tænder din LED-pære.

Farvegengivelse (Ra-værdi)

Et andet kryptisk begreb, du støder på, er Ra. Ra-værdien angiver, på en skala fra 0 til 100, hvor naturtro farvegengivelsen er. Dagslys har en Ra-værdi på 100, og de fleste LED-pærer har en Ra på mellem 80 og 95.

Energimærkning

Det er et krav fra EU, at alle lamper, lyskilder, hvidevarer, fjernsyn og lignende skal forsynes med et energimærke. Jo flere A'er, der er på energimærkningen, des mere energivenligt er produktet.

Spredningsvinkel og Candela

En pære med en spredningsvinkel på mere end 180 grader er velegnet til almen belysning; loftslamper, pendler fra loftet og lignende. Pærer med en spredningsvinkel under 180 grader er mere passende til spots eller læselamper. Ved retningsbestemt lys (lys med lav spredningsvinkel) bruges candela (i stedet for lumen) til at angive, hvor meget lys, der bliver sendt ud i én retning i en bestemt vinkel.

Find den bedste lys-løsning hos detLED

Nu ved du alt om lumen, lysstyrke, farvetemperatur, Ra-værdi, spredningsvinkel og energimærkning. Med denne viden i baghovedet kan du finde lige netop den LED-pære, der passer bedst til dine lys-behov. Hvis du er i tvivl om, hvilket lys der er det rigtige, er du meget velkommen til at kontakte detLED.dk; vi stiller gerne vores viden om belysning til rådighed for at vejlede dig til den optimale løsning.

Categories: Guide
Loading...