SE TILBUD  Se de gode tilbud på LED lamper og belysning i vores outlet

Hvor meget strøm bruger en LED lyskæde?

LED lyskæder: Fantastisk besparende alternativ til gammeldags julelys

Hører du til blandt dem, der overvejer helt at droppe lyskæderne i år, når der skal pyntes op til jul på grund af de stigende elpriser? Det behøver du faktisk ikke. Selv med de stigende elpriser kan det sagtens lade sig gøre at pynte op med hyggeligt julelys, uden det gør den store forskel på din elregning, hvis du vælger en LED lyskæde.

LED lyskæder er populære i juletiden, og med god grund. De bruger meget lidt strøm, og det er derfor ikke en stor udgift at have dem tændt hele december. LED lyskæder er et fantastisk alternativ til de gammeldags lyskæder, og de er ikke bare bedre for miljøet, de er også langt mere energieffektive. Hvis du bruger LED lyskæder, kan du sagtens hænge julelys op både udendørs og indendørs, uden det kommer til at koste dig en formue.

Udregn lyskædens strømforbrug

For at omregne lyskædens watt-forbrug til kWh, skal du dividere lyskædens watt med 1.000 og gange med antallet af tændte timer. Vil du vide, hvad det koster, skal du gange med din elpris. Hvis du vil vide, hvor meget det koster at have lyset tændt i din LED lyskæde, kan du bruge denne formel:

Lyskædens watt/1.000 x Tændte timer x Dage x Pris pr. kWh

Du kan også bruge som tommelfingerregel, at 1 LED-pære bruger omkring 0,04 W pr. time; så skal du bruge denne formel:

Antal pærer x 0,04/1.000 x Tændte timer x Pris pr. kWh

Så meget koster en LED lyskæde på 6 W

LED lyskæder er populære, ikke mindst fordi de bruger forsvindende lidt strøm. Hvis du har en LED-lyskæde på 6 W tændt i 12 timer hver eneste dag i december, så kommer det til at koste dig – er du klar? – 10 kroner! (Hvis elprisen er 4,5 kr/kWh). Det er altså ikke så dyrt at have julelys tændt, som du måske frygtede.

Udregningen for lyskæden ovenfor ser altså således ud:

6 W/1000 x 12 timer x 31 dage x 4,5 kr. pr. kWh = 10 kr.

Vælg LED lyskæder og spar penge

En gammel lyskæde med 100 glødepærer forbruger op til 9,6 kroner i døgnet, hvilket svarer til lige knapt 300 kroner for at have julelys tændt hele december. Til sammenligning koster det mellem 0,12 og 3,6 kroner at have en LED lyskæde tændt i et døgn; det vil sige mellem 3,72 kroner og 111,6 kroner, hvis du har lyskæden tændt hele døgnet hver dag hele december. Det er alligevel et ret stort spring, og hvis du har flere lyskæder tændt, skal du gange det op.

Du kan finde LED-lyskæder, der forbruger helt ned til 1 W, hvilket i lægmandstermer svarer til næsten ingenting. Har du en LED lyskæde, som har en effekt på 1 W, tager det 1.000 tændte timer (eller 41,7 dage) for lyskæden at forbruge 1 kWh. Til sammenligning kan en lyskæde med 5 watt effekt "kun" lyse i 200 timer (svarende til 8,33 dage), før den har brugt 1 kWh. Det kan altså godt svare sig at gå efter LED lyskæder med et lavt watt-forbrug, hvis du virkelig vil kunne mærke forskel på din elregning.

Sæt dine lyskæder på timer og spar op til 70% strøm

Nøjes du med at have dine lyskæder tændt mellem klokken 16 og klokken 23 i stedet for hele døgnet, kan du spare 70% strøm. Det er derfor en rigtig god idé at sætte dine julekæder på en timer, så de kun er tændt, når du har brug for dem. For at du selv kan få mest muligt glæde af dine julelys, vil vi anbefale, at du sætter dem til at tænde omkring det tidspunkt, hvor dit vækkeur ringer om morgenen, og slukke igen, når familien er taget afsted i skole eller på arbejde. Så kan lyskæderne tænde igen klokken 16, hvor det igen er ved at blive mørkt, og være tændt indtil I går i seng.

LED lyskæder – Godt for både miljøet og din pengepung

LED pærer er også meget mere miljøvenlige end både gammeldags glødepærer, sparepærer og halogenpærer; de indeholder ikke de samme giftige stoffer (fx kviksølv), så de belaster ikke miljøet så meget under produktion eller bortskaffelse, de holder længe og skal derfor sjældent udskiftes, og de bruger kun en brøkdel af den strøm, som andre lyskilder bruger. Desuden har LED lyskæder en længere levetid end lyskæder med glødepærer – faktisk hele 25 gange længere! Så hvis du er træt af at købe nye lyskæder hvert eller hvert andet år, er lyskæder med LED pærer også en god løsning.

Categories: Guide
Loading...