Her har vi samlet nogle enkle råd om opsætning af lamper. Det er nemlig ikke særlig svært at sætte lamper op selv – når du bare ved, hvordan du skal gøre.
Regel nummer 1 om montering af lamper
Elektricitet er ikke ufarligt, så husk altid at slå strømmen fra, inden du går i gang med at installere lamper og lege med ledninger; ellers kan du pludselig komme så meget i stødet, at du ender med at se lyset – og dog stadig sidder i mørke.
Hvad må jeg selv lave af elektricitet i huset?
Du må ikke selv lave “elektriske installationer” – uden at gå mere i dybden med, hvad det dækker over, betyder det i praksis, at du som udgangspunkt kun må lave elektricitet, som er synligt og let tilgængeligt. Det vil sige, at du gerne må skifte en gammel stikkontakt, men ikke ændre dens placering. Du må også gerne selv sætte loftlamper op i huset, og selvfølgelig må du selv tilslutte alt, der bare skal sættes i en stikkontakt – for eksempel bordlamper, gulvlamper, lyskæder og de populære LED strips.
Må jeg selv sætte lamper op?
De fleste gør-det-selv-projekter (herunder udvalgt el-arbejde) kan du selv udføre lovligt, så længe du har de nødvendige færdigheder. Derfor er der ingen hindringer for at hænge dine nye LED pendler op over bordet, montere nye væglamper i soveværelset eller erstatte eksisterende udendørslamper med nye. Hvis du er usikker på, hvordan du skal gøre det, kan du læse med her – måske er det nemmere, end du tror.
Du må selv skifte lamper i eksisterende installationer. Er du i tvivl, vil det være en god idé at kontakte os eller spørge en elektriker til råds, inden du kaster dig ud i det.
Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg sætter lamper op?
Først og fremmest skal du være opmærksom på, om der er spænding i strømudtaget. Men det er ikke alt – hvis det er en tung lampe, du gerne vil have op at hænge, er det ikke nok at skrue den fast i gipsplader eller listeloft. Skruen skal helt op i de bærende bjælker, hvis lampen er meget tung, og som minimum i forskallingen bag gipsen, hvis der er tale om en moderat tung lampe. Det er også vigtigt at sikre, at du har den rigtige type skruer og plugs til at montere lampen på væggen eller loftet.
Hvilke dele skal jeg bruge?
Nogle gange følger der en ledning med lampen, men den er ikke altid lang nok. Derfor vil du ofte få brug for et stykke ledning mellem lampen og strømudtaget. Det er også en god idé at have en polsøger til at kontrollere, om strømmen er slukket, før du begynder at arbejde. Derudover skal du bruge:
- En afisoleringstang, kniv eller skævbider til at afisolere ledningen
- En ligekærvet skruetrækker
- En spidstang
Sådan sætter du lamper op: Trin for trin
- Start med at åbne dækslet på strømudtaget og løsne aflastningen (den lille plastikdims, der sørger for, at der ikke bliver trukket i ledningen)
- Skru lederne fri og tag den gamle ledning ud
- Tag dækslet af ledningen og tag den gamle lampe ned
- Sæt den nye lampe op (højden er ikke vigtig nu)
- Afisoler ledningen – det kræver lidt tålmodighed, forsigtighed og håndelag at fjerne plastikisoleringen uden at beskadige kobbertrådene indeni. Du skal bruge ca 1 cm isoleringsfri kobberledning.
- Drej og buk kobbertrådene
- Sæt låget på ledningen
- Placer ledningen under aflastningsklemmen og spænd den
- Brug spidstangen til at placere brun ledning på M1 og blå ledning på N, og stram skruerne
- Klik låget fast på strømudtaget
Tip: Tag et billede, inden du fjerner den gamle ledning – så ved du, hvordan du skal sætte den ny.