Guide til opsætning af lamper

2194 Visninger

Her har vi samlet nogle enkle råd om opsætning af lamper. Det er nemlig ikke særlig svært at sætte lamper op selv – når du bare ved, hvordan du skal gøre.

Regel nummer 1 om montering af lamper

Elektricitet er ikke ufarligt, så husk altid at slå strømmen fra, inden du går i gang med at installere lamper og lege med ledninger; ellers kan du pludselig komme så meget i stødet, at du ender med at se lyset – og dog stadig sidder i mørke.

Hvad må jeg selv lave af elektricitet i huset?

Du må ikke selv lave “elektriske installationer” – uden at gå mere i dybden med, hvad det dækker over, betyder det i praksis, at du som udgangspunkt kun må lave elektricitet, som er synligt og let tilgængeligt. Det vil sige, at du gerne må skifte en gammel stikkontakt, men ikke ændre dens placering. Du må også gerne selv sætte loftlamper op i huset, og selvfølgelig må du selv tilslutte alt, der bare skal sættes i en stikkontakt – for eksempel bordlamper, gulvlamper, lyskæder og de populære LED strips.

Må jeg selv sætte lamper op?

De fleste gør-det-selv-projekter (herunder udvalgt el-arbejde) kan du selv udføre lovligt, så længe du har de nødvendige færdigheder. Derfor er der ingen hindringer for at hænge dine nye LED pendler op over bordet, montere nye væglamper i soveværelset eller erstatte eksisterende udendørslamper med nye. Hvis du er usikker på, hvordan du skal gøre det, kan du læse med her – måske er det nemmere, end du tror.

Du må selv skifte lamper i eksisterende installationer. Er du i tvivl, vil det være en god idé at kontakte os eller spørge en elektriker til råds, inden du kaster dig ud i det.

Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg sætter lamper op?

Først og fremmest skal du være opmærksom på, om der er spænding i strømudtaget. Men det er ikke alt – hvis det er en tung lampe, du gerne vil have op at hænge, er det ikke nok at skrue den fast i gipsplader eller listeloft. Skruen skal helt op i de bærende bjælker, hvis lampen er meget tung, og som minimum i forskallingen bag gipsen, hvis der er tale om en moderat tung lampe. Det er også vigtigt at sikre, at du har den rigtige type skruer og plugs til at montere lampen på væggen eller loftet. 

Hvilke dele skal jeg bruge?

Nogle gange følger der en ledning med lampen, men den er ikke altid lang nok. Derfor vil du ofte få brug for et stykke ledning mellem lampen og strømudtaget. Det er også en god idé at have en polsøger til at kontrollere, om strømmen er slukket, før du begynder at arbejde. Derudover skal du bruge:

  • En afisoleringstang, kniv eller skævbider til at afisolere ledningen
  • En ligekærvet skruetrækker
  • En spidstang

Sådan sætter du lamper op: Trin for trin

  1. Start med at åbne dækslet på strømudtaget og løsne aflastningen (den lille plastikdims, der sørger for, at der ikke bliver trukket i ledningen)
  2. Skru lederne fri og tag den gamle ledning ud
  3. Tag dækslet af ledningen og tag den gamle lampe ned
  4. Sæt den nye lampe op (højden er ikke vigtig nu)
  5. Afisoler ledningen – det kræver lidt tålmodighed, forsigtighed og håndelag at fjerne plastikisoleringen uden at beskadige kobbertrådene indeni. Du skal bruge ca 1 cm isoleringsfri kobberledning. 
  6. Drej og buk kobbertrådene
  7. Sæt låget på ledningen
  8. Placer ledningen under aflastningsklemmen og spænd den
  9. Brug spidstangen til at placere brun ledning på M1 og blå ledning på N, og stram skruerne
  10. Klik låget fast på strømudtaget

Tip: Tag et billede, inden du fjerner den gamle ledning – så ved du, hvordan du skal sætte den ny.

Hvad betyder bogstaverne i et strømudtag?

Når du tager dækslet af, kan du se det gådefulde strømudtag med bogstaver i en form for kode – eller hvad? Et typisk strømudtag har plads til 4 ledninger. Disse er markeret med:

  • N er “nul”, og det er her, den blå ledning skal tilsluttes
  • M1 er mellemledning, og det er her, den brune ledning skal tilsluttes
  • M2/L er fasen, og her kan du tilslutte en anden lampes brune ledning, hvis lamperne skal kunne tændes på to forskellige kontakter uafhængigt af hinanden
  • Den sidste kan være markeret med et symbol, der ligner lidt en paraply – det er jordforbindelse, og det er her, den gul-grønne ledning skal tilsluttes (hvis der er sådan en)

(M2 og L kan være to separate ved lampeudtag 5 ledninger)

Hvor bør jeg placere min lampe?

Det er dit hjem, og du bestemmer selvfølgelig helt selv, hvor du vil placere din lampe! Når det er sagt, har vi selvfølgelig nogle tips og tommelfingerregler, som vi gerne vil dele ud af:

  • Hvis du hænger en pendel over spisebordet, er det almindeligt at hænge den, så der er ca. 60 cm fra underkanten af lampen til bordpladen.
  • I køkkenet bør lamperne hænge omtrent 80 cm over bordpladen.
  • Prøv dig frem (ja, det er vores mest irriterende råd). Loftlamper skal ikke hænge så lavt, at den spærrer for udsynet, og ikke så højt, at lyskilden blænder – så det kan være svært at finde den gyldne middelvej.

Opsætning af lampe i loft

Hvis du er så heldig, at strømudtaget i loftet sidder præcis der, hvor din nye pendel skal hænge, skal du bare tilpasse højden og tilslutte kablerne. Loftlampen kan godt hænge i ledningen, hvis den ikke er meget tung, fordi aflastningsklemmen holder alting på plads. Alternativt får du brug for en krog, et pendelophæng eller en svanehals der, hvor du vil have din hængelampe.

Opsætning af lamper over spisebord

Opsætning af lamper over et spisebord kan tilføje både funktionalitet og æstetik til dit rum. Generelt bør en pendellampe hænge cirka 60 cm over bordets overflade. Dette giver optimal belysning til spiseområdet, samtidig med at det forhindrer, at lampen blokerer synet. Hvis du har et langt bord, kan du overveje at bruge flere mindre pendellamper i stedet for en stor. Husk at slukke for strømmen, før du begynder installationen, og kontakt en professionel, hvis du er usikker på, hvordan du gør det.

Sæt indbygningsspots op

Du må ikke selv installere indbygningsspots i loftet, da det kræver en autoriseret elektriker til at trække ledninger, fordi det er en skjult elektrisk installation. Derimod må du gerne selv installere møbelspots og underskabsbelysning.

Skift ledning eller fatning i din lampe

Hvis lampen ikke virker, kan det skyldes en defekt fatning eller ledning. Det kan også være, du gerne vil skifte til et kabel med stik og afbryder. Det er ikke alle lamper, hvor det er muligt at skifte ledningen eller fatningen ud. Flere nyere lamper har nemlig en højere sikkerhed, som gør det umuligt at udskifte fanting eller ledning. På de lamper, hvor det kan lade sig gøre, er det faktisk ikke særligt svært – bare følg rådene i videoen her, hvor Sikkerhedsstyrelsen viser, hvordan du kan udskifte ledningen og fatningen i pendel lamper.

Montering af udendørslamper

Som tommelfingerregel, må du ikke selv trække ledninger – og du må slet ikke, hvis der er tale om ledninger, der skal graves ned eller mures ind i væggen. Vil du for eksempel gerne have udendørs spots under udhænget, må du kun installere dem selv, hvis ledningerne allerede er trukket. Men i de fleste tilfælde, må du gerne selv udskifte eksisterende udendørs lamper. Dog skal du være opmærksom på, at nogle lamper med høj IP klasse har særlige krav til monteringen. Du kan lære mere om IP-klasser i Sikkerhedsstyrelsens video længere nede.

Udendørslamper DU må montere

Hvis udendørslamperne ikke skal tilsluttes strøm – for eksempel solcellelamper eller batteri lampe – er der slet ingen bekymringer. Al vores udendørs belysning har den nødvendige IP beskyttelse for at holde til vejr og vind. De fleste af vores LED udendørslamper må du gerne selv sætte op, hvis der er ledninger trukket af en elektriker. Du må ikke selv lave nogen tilslutninger, som bliver dækket til eller skjult. Til gengæld må du gerne udskifte dine udendørs væglamper, montere udendørs LED strip og naturligvis dekorere med udendørs lyskæder og udendørs julebelysning.

Relateret til: Guide, Monteringsguide
Blog navigation